حرارت و سیالات

گرایش حرارت و سیالات در مقاطع تحصیلی تکمیلی تبدیل انرژی نامیده میشود و در به کار بردن علوم و تکنولوژی مربوط جهت طرح و محاسبه اجزاء سیستمهایی که اساس کار آنها مبتنی بر تبدیل انرژی، انتقال حرارت و جرم است به متخصصان کارایی لازم را میدهد و آنهارا جهت فعالیت در صنایع مختلف آماده میکند.
میتوان گفت در هر جایی که سیال و به بیان بهتر مایع، گاز و یا ترکیب آنها وجود داشته باشد گرایش حرارت و سیالات میتواند کارایی داشته باشد. بنابراین کاربردهای این گرایش در صنایع مختلف میتواند از صدها و یا حتی هزاران مورد نیز تجاوز کند.
برای مثال در صنایع هوافضا ، جهت مدلسازی و تحلیل انواع هواپیماها ، هلیکوپترها ، پهبادها ، ماهوارهها ، موشکها و … مهندسان حرارت و سیالات فرصت فعالیت دارند . در صنایع کشتیسازی نیز وضعیت مشابهی وجود دارد ؛ به طوری که مدلسازی و تحلیل هیدرودینامیکی یک کشتی بدون اطلاع از قوانین حاکم بر سیالات امری غیر ممکن میباشد .
در صنعت خودروسازی بررسی احتراق داخل موتورهای بنزینی و گازوئیلی و تهیه مدلهای جدید برای بهسوزی سوخت ، بهبود سیستم سوخترسانی ، بهبود سیستم گردش آب ، ارزیابی سیستم روغنکاری و …
در بخش نفت ، گاز و پتروشیمی ، گرایش حرارت و سیالات در تمامی مراحل ، از طراحی تجهیزات گرفته تا بهرهبرداری از میدانهای نفتی و گازی و پالایشگاهها دارای اهمیت است.
نیروگاههای حرارتی ، برقآبی ، هستهای ، بادی و … همگی نیازمند حضور بیوقفه مهندسان مکانیک حرارت و سیالات ، جهت طراحی تجهیزات ، بهرهبرداری از نیروگاه و حتی بحثهای تعمیر و نگهداری هستند . در کارخانهها و صنایع ذوبآهن ، فولادسازی ، شیشهسازی ، تولید سیمان و مواردی از این دست که احتراق جزء جداییناپذیر فرآیندهای تولیدی محسوب میشود ، به مهندسان مکانیک گرایش حرارت و سیالات جهت طراحی و بهرهبرداری از مشعلها ، کورهها و بویلرها نیاز است تا بتوانند با استفاده از آموختههای خود به پیچیدهترین مبحث سیالات و انتقال حرارت یعنی احتراق ، غلبه کنند . در فرآیند داروسازی ، شاهد استفاده از بیشترین حجم دستگاههای سرمایش و گرمایش مانند چیلرها ، کندانسورها ، برجهای خنککن و … هستیم . بر این اساس به مهندسان مکانیک حرارت و سیالات جهت مدلسازی ، طراحی ، تحلیل ، جانمایی ، بهرهبرداری و نگهداری این تجهیزات گرانبها در کلیه صنایع داروسازی احتیاج است . یک دفتر تأسیساتی (هر چند کوچک) ، جهت تهیه نقشههای اجرایی فاضلاب ، آبرسانی ، گازرسانی ، تهویه مطبوع ، آتشنشانی ، موتورخانه و … به مهندسان مکانیک گرایش حرارت و سیالات نیاز مبرم دارد .