طراحی گرافیک برداری یا تصاویر وکتور چیست؟
آگوست 10, 2022 2022-09-29 15:53طراحی گرافیک برداری یا تصاویر وکتور چیست؟
طراحی گرافیک برداری یا تصاویر وکتور چیست؟
اگر در حوزه طراحی گرافیکی شروع به فعالیت نموده اید، حتما نام تصاویر وکتور یا تصاویر برداری به گوشتان آشناست. در تهیه تصاویر در گرافیک وکتور، از نقطه های کنار هم استفاده می شود. نقطه هایی که در نتیجه اتصال آن ها از طریق خطوط و منحنی ها، تصویر ایجاد می شود. پیدایش این نوع تصویر به نوبه خود انقلابی در دنیای طراحی و گرافیک بود.
اهمیت و ویژگی تصاویر وکتور را زمانی متوجه می شویم که، ابعاد آن را تغییر می دهیم اما همچنان کیفیتش ثابت می ماند. فایل های وکتور را می توان در فرمت های مختلف AI و EPS و WMF ایجاد نمود.
شما با ایجاد فایل های وکتور می توانید انواع تصاویر از جمله لوگو، بنرها، آثار هنری، اینفوگرافیک ها و… را در کیفیت های بسیار بالا ایجاد کنید.
تاریخچه پیدایش تصاویر وکتور
از آغاز پیدایش ابزار های دیجیتال و استفاده از نخستین اپلیکیشن های گرافیک کامپیوتری، وکتور وجود داشته است. استفاده از آن در دهه 60 و 70 میلادی رایج بوده است، و ایجاد تصاویر رستر در آن زمان به کامپیوترهای قدرتمند و سیستم های گران نیاز داشت. اما طاما نکشید که گرافیک رستر در بسیاری از گرافیک های کامپیوتری به کار رفت. در سال های اخیر، گسترش بازاریابی دیجیتال و تبلیغات نیاز به کیفیت بالای مدل سازی و طراحی دوپسی و سه پسی را چند برابر کرد.
تصاویر در اندازه های گوناگون به چاپ می رسند. بنابراین بهترین گزینه برای تثبیت کیفیت بالا در بزرگنمایی ها، گرافیک بر پایه وکتور است. به طوری که امروزه، تقریبا تمام تصاویر و طرح های گرافیکی بر این اساس هستند.
این مسئله اهمیت خود را در طراحی سایت نیز نشان می دهد. طراحان سایت باید به خوبی با ایجاد و به کار بردن فایل های وکتور در کار خود آشنایی داشته باشند. زیرا تصاویر طراحی شده برای سایت ها بر روی دستگاه های گوناگون به نمایش درمی آید و بخشی از ریسپانسیو بودن سایت به این موضوع وابسته است.
موارد استفاده از گرافیک برداری
از گرافیک برداری به دلایل بسیاری استفاده می کنند، که از جمله آن ها می توان به:
مقیاس پذیری
گرافیک برداری برای پروژه هایی که نیاز به گرافیک مقیاس پذیر دارند، از جمله نوع و متن مقیاس پذیر، بسیار مناسب است. لوگوی ایجاد شده با گرافیک برداری، در ابعاد بسیار بزرگ نیز کیفیت بالایی خواهند داشت.
توسعه برنامه وب
گرافیک های بردار در توسعه برنامه و وب مفیدند. زیرا برنامه های وب و گرافیک های موجود در آن ها باید با اندازه های مختلف صفحه نمایش و انواع دستگاه کار کنند.
انیمیشن
تصاویر متحرک نیز معمولاً به صورت فایل های برداری تهیه می شوند که تصاویر واضح تر و کاربردی تری را ارائه می دهند.
طراحی به کمک کامپیوتر (CAD)
برنامه های CAD به دلیل مقیاس پذیری و سهولت هنگام ویرایش فرمول های ریاضی، اکثراً از فایل های برداری برای ساخت، مهندسی و طراحی استفاده می کنند.
کاربرد وکتور در طراحی لوگو
آن دسته از تصاویری که ما با دوربین دیجیتال می گیریم، تصاویر پیکسلی هستند. اما در کنار این تصاویر پیکسلی، در دنیای طراحی گرافیک، طراحی لوگو و آرم ها، طراحی آیکون ها، طراحی ابزارهای گرافیکی و… تصاویر برداری یا وکتورها کاربرد دارند.
طراحی انواع لوگو از جمله پیکتوگرام، مونوگرام و تایپوگرافی نیز با طراحی گرافیکی برداری یا همان وکتور انجام می شوند. این نوع طراحی امکان چاپ با کیفیت و حرفه ای را برای صاحبان کسب و کار فراهم نموده است. به طوری که طراحی تایپوگرافی به طور کامل با وکتور انجام می شود. چرا که با زوم کردن بر روی لوگو امکان دیده شدن گوشه های طرح بیشتر می شود. برای همین حروف چینی و چاپ به وکتور توجه بسیاری می شود. طراحی فونت بر اساس وکتور نیز از جمله متداول ترین کارهای گرافیست هاست. چرا که به آسانی می توان آن را به مقیاس های دیگر تبدیل کرد.
بدون شناخت و تسلط بر ایجاد تصویر وکتور نمی توان طراحی لوگو حرفه ای انجام داد. طراحان گرافیک و تصویرسازان و همچنین کسانی که کار تصویرسازی در ابعاد مختلف انجام می دهند، بیشتر با این نوع گرافیک سر و کار دارند.
از دیگر دلایل اهمیت گرافیک وکتور می توان به:
- امکان تغییر ابعاد دلخواه
- مناسب جهت ارائه علمی و ساخت انیمیشن
- افزایش سطح ارائه تصاویر گرافیکی
- کم حجم بودن اندازه فایل با وجود کیفیت بالا
- امکان ویرایش مجدد و آسان
- مناسب برای کارهای با جزییات بسیار
تفاوت تصویر رستر Raster و وکتور Vector
پیکسل و وکتور، هردو کوچک ترین واحد تشکیل دهنده تصاویر هستند. پیکسل، واحدهای کوچک مربع شکل است به طوری که هر تصویر رستر از قرار گرفتن هزاران عدد از این مربع ها در کنار هم تشکیل می شود. این در حالیست که تصاویر وکتور بر پایه ی روابط ریاضی تشکیل می شوند. هر نقطه مختصات خاص خود را داشته و منحنی ها با خطوط به هم دیگر متصل می شوند.
تصاویر پیکسلی از قرار گیری تعداد خاصی پیکسل در کنار تشکیل شده اند. بدین صورت که اگر یک تصویر پیکسلی را دو برابر کنید، تعداد پیکسل ها ثابت و فقط اندازه آنها دو برابر خواهد شد. به همین دلیل است که در بزرگنمایی های پی در پی، افت کیفیت تصویر رستر را متوجه خواهید شد. قابلیتی که در تصاویر گرافیک برداری وجود ندارد.
از دیگر تفاوت های گرافیک برداری و رستر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کیفیت تصویر رستر با تغییر اندازه، تغییر می کند. اما تصویر وکتور بدون کاهش کیفیت، قابلیت بزرگ نمایی و تبدیل به تصاویر با ابعاد بزرگ تر را داراست.
برای ایجاد تصاویر پیکسلی یا رستر با کیفیت بالا، نیاز به حجم بالا می باشد. چرا که با افزایش کیفیت، تعداد پیکسل ها نیز بزرگ تر می شود و برای ذخیره آن ها به حافظه بیشتری نیاز است.
تصاویر رستر در فرمت های jpg, .png, .gif, .bmp, .tiff ذخیره می شوند. با این تفاوت که تصاویر وکتور نیز در فرمت های svg, cgm, .odg, .xml معمول هستند.
فرمت تصویر وکتور چیست؟
اگر یک فایل با فرمت وکتور را در نرمافزارهای برداری از جمله ایلوستریتور، فتوشاپ و کورل وارد نمائید. به لایه های تصویر دسترسی خواهید داشت و به آسانی می توانید آن را ویرایش کنید، تکه تکه کنید و بدون کم شدن کیفیت، خواسته های خود را بر روی آن اعمال نمائید.
نحوه شناسایی فایل وکتور نیز به کمک فرمت های زیر می باشد:
Ai: این پسوند بیشتر در طراحی گرافیکی لوگو به کار می رود. پسوندی که نماینده شرکت ادوبی است و نشان می دهد که از این محیط خروجی گرفته شده و برای نرم افزارهای ادوبی قابل استفاده و ایمپورت کردن است.
Eps: این فرمت را می توانید در محیط های فتوشاپ، ایلوستریتور و کورل دراو باز کنید. کدهای پست اسکریپت به کار رفته در فرمت eps از پایین آمدن کیفیت آن در فتوشاپ جلوگیری می کند.
Svg: از فایل های وکتور با این پسوند در طراحی وب بسیار استفاده می شود. چرا که براساس XML است. مزیت این فرمت این است که شما می توانید تصاویر باکیفیت بالا و کم حجم را وارد سایت خود کنید به صورتی که از سرعت سایت کاسته نشود.
PDF: مخفف عبارت PORTABLE DOCUMENT FORMAT است که به معنای سند قابل حمل است. محتوای داخل این فایل ها، بدون تغییر باقی می ماند و می توان آن را در نرم افزارهای ادوبی و برخی دیگر از نرم افزارها وارد نمود.
نرم افزارهای طراحی لوگو وکتور
با هر نرم افزاری نمی توان تصاویر وکتور ایجاد نمود. عموماً فایل های حاوی این نوع تصاویر با پسوندهای .eps و .ai ذخیره می شوند. اگر این فایل ها به شما تحویل داده شده است، از حذف کردن آن خودداری کنید. چرا که هر زمان به آسانی قابل ادیت و تغییر هستند. در اینجا متداول ترین نرم افزارهای طراحی وکتور را برای شما شرح دادیم:
ایلاستریتور
این نرم افزار گرافیکی یکی از نرم افزارهای بسیار قدرتمند کمپانی ادوبی است. طراحان تصویرسازی و گرافیک از آن استفاده های بسیاری میکنند. برای ساخت تصویر و اشکال جدید گرافیکی بهترین گزینه می باشد. ایلاستریتور یک نرم افزار بُرداریست که تصاویر تاماد شده در آن نیز خروجی وکتور خواهند داشت.
کورل دراو
یکی دیگر از نرمافزارهای قدرتمند گرافیکی که بر پایه وکتور می باشد، کورل است. این نرم افزار برای طراحی و ویرایش عکس به کار می رود. طراحی وکتور، صفحه بندی حرفهای، طراحی چند پسی، طراحی فونت، طراحی سایت و… را میتوان در نرم افزار کورل دراو انجام داد.
پس از نرم افزار ادوبی، کمپانی کورل در دنیای طراحی گرافیک حرف اول را می زند. از جمله ویژگی های این نرم افزار می توان به سازگاری با نسخه های متفاوت ویندوز، مدل های از پیش طراحی شده، مدیریت پیشرفته، سازگاری با آفیس مایکروسافت، پشتیبانی بیش از 100 فرمت تصویری و قابلیت استفاده برای طراحی بروشور، کاتالوگ، لوگو، پوستر و… اشاره کرد.
یو آی دراو
YouiDraw یک نرم افزار ساده و بسیار کاربردیست که قلموهای متفاوتی را در اختیار طراحان قرار می دهد. تا بتوانند طرح های متفاوتی را در این برنامه ایجاد کنند.
گراویت دیزاین
یکی دیگر از نرم افزارهای محبوب برای طراحی وکتور، gravit designer است. این نرم افزار را می توان بر روی تمامی پلتفرم ها از جمله وب به کار برد. وجود ابزارهای کاملا پیشرفته و تخصصی برای طراحی وکتور، از ویژگی های بارز آن می باشد.
اینک اسکیپ
در نرم افزار Inkscape نیز امکان ساخت وکتورهای گرافیکی وجود دارد. خروجی با پسوند SVG نیز از آن امکان پذیر است و در آن قابلیت تصویرسازی و ویرایش وجود دارد.
طراحی لوگوی وکتور
طراحان گرافیست ایده های ابتدایی خود را به صورت اتود بر روی کاغذ یا تبلت های طراحی شروع می کنند. اما ارائه فایل های نهایی باید در قالب نرم افزارهای به روز دنیا باشد.
برای طراحی لوگو همان گونه که گفته شد بهتر است که از نرم افزارهای گرافیکی برداری استفاده کنیم. چرا که لوگو وکتور مزیت های خود را به دنبال دارد. با در نظر داشتن اینکه صاحبان کسب و کار می توانند در تمام ابعاد و نیازمندی های تبلیغاتی از تصویر لوگو استفاده کنند، بدون اینکه کیفیت آن حتی ذره ای کاسته شود.
نحوه تبدیل تصویر وکتور به رستر
اگر میخواهید فایل وکتور را به رستر تغییر دهید، فایل را در نرم افزار کورل دراو وارد نمائید. در اینجا امکان تغییر فرمت وجود دارد. منوی BITMAP را انتخاب کنید و سپس بر روی گزینه CONVERT TO BITMAP کلیک کنید. حال برای شما پنجره ای باز می شود که در آن می توانید تنظیمات تصویر رستر، از جمله کیفیت آن، رنگ، تنظیم شفافیت و میزان نرمی لبه های تصویر را تعیین نمائید.
نحوه تبدیل تصویر رستر به وکتور
برای تبدیل تصویر رستر به وکتور، فایل را در یکی از نرم افزارهای فتوشاپ، کورل دراو یا وکتور مجیک باز کنید. اگر کورل را به کار می برید، پس از اینکه فایل را از قسمت IMPORT وارد کردید، آن را انتخاب کنید. عکس را که انتخاب کردید در نوار ویژگی ها گزینهی Trace Bitmap را انتخاب کنید. سپس بر روی گزینه quick trace کلیک کنید. فایل شما به وکتور تبدیل خواهد شد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد آموزش طراحی کاربردی گرافیک می توانید با طراحان ما در ارتباط باشید.